skip to Main Content
4ο Μεσογειακό Συνέδριο 16-19 Νοεμβρίου 2017

4ο Μεσογειακό Συνέδριο 16-19 Νοεμβρίου 2017

Το σχολείο μας συμμετείχε στις εργασίες του 4ου Μεσογειακού Συνεδρίου στη Νάπολη της Ιταλίας με θέμα  «Ελληνορωμαϊκός Πολιτισμός και Ευρωπαϊκή Ιδέα: Από τη συνείδηση της Ιστορίας στη διαμόρφωση της Ευρώπης των Αξιών» – 15-19 Νοεμβρίου 2017». Ο στόχος του Συνεδρίου ήταν διττός: αφενός, μέσω της ώσμωσης των Ελλήνων και των Ιταλών μαθητών, να ενισχυθεί αμοιβαίως η εθνική και ευρωπαϊκή αυτοσυνειδησία και αφετέρου να προσφέρει στους συμμετέχοντες μαθητές την ευκαιρία να εκφραστούν δημιουργικά, να επικοινωνήσουν με τους συνομηλίκους τους, να ανταλλάξουν απόψεις και να διαμορφώσουν ένα δίκτυο διαρκούς μαθητικής επικοινωνίας και προβληματισμού σχετικά με την εικόνα και τη δομή που εμφανίζει η σύγχρονη κοινωνία και το κράτος. Η συμμετοχή στο συγκεκριμένο συνέδριο ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Πιο συγκεκριμένα το σχολείο μας παρουσίασε την εργασία με θέμα: «Δαίδαλος και Ίκαρος από την Αρχαία Ελλάδα στην Ρώμη, το πάντα επίκαιρο μήνυμα της δημιουργικότητας και του ονείρου«. Όπως φαίνεται και από τον τίτλο η εργασία μας πραγματεύτηκε τον μύθο του Δαίδαλου και του Ίκαρου όπως αυτός εμφανίζεται στην αρχαία ελληνική μυθολογία και εν συνεχεία τον συνέκρινε με την πραγμάτευση του ίδιου μύθου στο πλαίσιο των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου. Η ομάδα των μαθητών μας εστίασε την εισήγησή της στο θέμα της ερμηνείας της πτώσης του Ίκαρου υπό το πρίσμα του Οβίδιου. Κατόπιν παρουσίασε σύντομα την επίδραση του μύθου στις εικαστικές τέχνες από την Αναγέννηση μέχρι και τις ημέρες μας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις επισημάνσεις του Νίκου Καζαντζάκη. Την επιστημονική επιμέλεια της εργασίας είχε η συνάδελφος κα Όλγα Καραδάκη, Φιλόλογος, ενώ την οργάνωση της συμμετοχής και της παρουσίασης στο συνέδριο είχε ο συνάδελφος κος Ι.Π. Αμπελάς, Φιλόλογος. Οι μαθήτριες που ανέλαβαν την εκπόνηση της εργασίας και την τελική παρουσίασή της ήταν οι Αναστασία Βαρδάκη, Βίκυ Μαλεκάκη, Ήλια Νικολουδάκη, Δέσποινα Προεστάκη, Ζαχαρένια Σταυρουλάκη, όλες μαθήτριες της Ομάδας Ανθρωπιστικών Σπουδών της Β΄ Λυκείου. Η παρουσίαση στέφθηκε με επιτυχία, προκάλεσε το ενδιαφέρον ειδικά των παρευρισκομένων φιλολόγων και απέσπασε αρκετά συγχαρητήρια. Δυστυχώς, η ακουστική του χώρου και η παρουσία 500 και πλέον μαθητών στην αίθουσα του συνεδρίου δεν διευκόλυνε την ανάδειξή της στο σύνολο των παρευρισκομένων μαθητών και μαθητριών.

Πρόγραμμα 4ου Μεσογειακού Μαθητικού Συνεδρίου

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στην Ιταλία είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε αρχικά στην πόλη της Ρώμης και να περπατήσουμε δίπλα σε σημαντικά μνημεία του δυτικού πολιτισμού, όπως το Κολοσσαίο, η Αψίδα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, η Ρωμαϊκή Αγορά, η Βασιλική του Αγ. Πέτρου στο Βατικανό. Στη συνέχεια, κατά τη διαμονή μας στη Νάπολη επισκεφθήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας,  όπου μπορέσαμε να θαυμάσουμε τις σωζόμενες τοιχογραφίες και τα μωσαϊκά και να σταθούμε με δέος μπροστά στην εικόνα των νεκρών κατοίκων που η έκρηξη του ηφαιστείου τους έδωσε μία θέση στην παγκόσμια ιστορία. Επιπλέον, περπατήσαμε στην παλιά πόλη της Νάπολης, επισκεφθήκαμε το λιμάνι, το Castro Nuevo, την οδό Toledo, την Galleria Vittorio di Napoli, το Βασιλικό Ανάκτορο της Νάπολης και βέβαια το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου είδαμε από κοντά τις αρχαίες τοιχογραφίες και τα μωσαϊκά από την Πομπηία. Οι μαθήτριες μας έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία της περιοχής, αρκετή υπομονή και ευχαριστήθηκαν στον μέγιστο βαθμό τη συμμετοχή τους, παρά την κούραση και την πίεση του προγράμματος.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για τις  δωρεές τους τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βάμου, την κα Shila Webster εκ μέρους της Αγγλικής Κοινότητας του Βάμου και την κα Γεωργία Γεωργιλάκη που ενίσχυσαν τις προσπάθειές μας συνδρομές απλών ιδιωτών, καθώς και τους δωροθέτες μας και ιδιαίτερα το βιβλιοπωλείο της κας Θεοδώρας Λουπασάκη για τα δωρεάν βιβλία που μας προσέφερε, ώστε να πραγματοποιήσουμε σχετική λαχειοφόρο αγορά και να ενισχυθεί οικονομικά η συμμετοχή των μαθητριών μας.

Δείτε το αφιέρωμα στα Χανιώτικα Νέα εδώ.

DSCN5173
DSCN5173
DSCN5176
DSCN5183
DSCN5184
DSCN5186
DSCN5188
DSCN5228
DSCN5242
DSCN5339
DSCN5254
DSCN5262
DSCN5292
DSCN5278
DSCN5198
DSCN5198
DSCN5207
DSCN5218
DSCN5220
DSCN5273
DSCN5284
DSCN5286
DSCN5301
DSCN5322
DSCN5328

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top