skip to Main Content

Η Τυπογραφία της Αναγέννησης συναντά την Κρητική Λογοτεχνία μέσα από την Τέχνη του Δρόμου

Το ΓΕΛ Βάμου με την καθοδήγηση της κας Σουμαλά Αγγελικής και τις συμβουλές του κου Γιώργου Καραμπά συμμετείχε στο πρωτότυπο εκπαιδευτικό project «Η Τυπογραφία της Αναγέννησης συναντά την Κρητική Λογοτεχνία μέσα από την Τέχνη του Δρόμου» του Περιφερειακού Δικτύου που δημιουργήθηκε στην Κρήτη, στο πλαίσιο υλοποίησης Πολιτιστικών Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Σκοπός του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος ήταν οι μαθητές  να γνωρίσουν τη βυζαντινή γραφή μέσα από την ελληνική γραμματοσειρά Grecs du Roi, που φιλοτέχνησε ο επιφανής Κρητικός λόγιος και καλλιγράφος Άγγελος Βεργίκιος στα μέσα του 16ου αιώνα.

Για το σχολείο μας επιλέξαμε ένα δίστιχο από την Ερωφίλη του Γ. Χορτάτση (Δ΄ 325)

»Την ευγένειαν αφέντη μου τα πλούτη δε γεννούσι
και δίχως γνώση φρόνιμοι ποτέ δεν είναι οι πλούσιοι»

Ομάδα Ρητορικής

Η ομάδα ρητορικής του σχολείου μας ξεκίνησε από το σχολικό έτος 2015-6 με την καθοδήγηση των συναδέλφων φιλολόγων Καραδάκη Όλγα και Σουμαλά Αγγελική.

Κατά το σχολικό έτος 2016-17 μέλη της ομάδας της Ρητορικής συμμετείχαν στην Προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πιο συγκεκριμένα 10 μαθητές του σχολείου μας συμμετείχαν στην προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου EUropaS Teens που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο στις 5,6 &7 Μαΐου 2017 από το Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων σε συνεργασία με τον Όμιλο Students4Europe του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Κρήτης με την υποστήριξη του Europe Direct Crete.

Επίσης οι μαθήτριες Ιωάννα Φούντου (αυθόρμητος λόγος), Ήλια Νικολουδάκη και Zαχαρένια Σταυρουλάκη συμμετείχαν (Εκφραστική Ανάγνωση) συμμετείχαν στους Παγκρήτιους Μαθητικούς Αγώνες Ρητορικής Τέχνης. Και οι 3 κέρδισαν τις εντυπώσεις με το ήθος, την εικόνα και τις ικανότητες τους. Για ελάχιστες μονάδες (μόλις 2) έχασαν την ευκαιρία να αγωνιστούν στην τελική φάση. Να σημειωθεί ότι το ΓΕΛ Βάμου ήταν το μοναδικό Λύκειο που συμμετείχε από τα Χανιά στους αγώνες.

Τέλος, συμμετέχουμε στο Δίκτυο Ρητορικής για την Κρήτη 

Προσομοίωση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
DSCN5028-1024×768
DSCN5025-1024×768
DSCN5031-1024×768

Θεατρικό Εργαστήρι

Φέτος το σχολείο μας ανέβασε το θεατρικό έργο Chatroom του Eda Walsh. Τη μετάφραση μας παραχώρησε ο κ. Νίκος Χανιωτάκης, σκηνοθέτης και ηθοποιός. Το κείμενο διασκεύασε το θεατρικό εργαστήρι ΓΕΛ Βάμου.

Το «Chatroom» είναι ένα έργο γραμμένο ειδικά για εφήβους που διακρίθηκε το 2005 στο πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας «Connections» ενός από τα μεγαλύτερα γεγονότα του εφηβικού θεάτρου διεθνώς.

Το Chatroom είναι μια ιστορία αναζήτησης ενός σκοπού στα δύσκολα χρόνια της εφηβείας, μέσα στον γοητευτικό αλλά πλανερό κόσμο του κυβερνοχώρου.

Ο Τζιμ είναι ένα παιδί  που δεν έχει λάβει αγάπη και στοργή στην ζωή του. Γεμάτος απελπισία και απογοήτευση για όλους και όλα αποφασίζει να μπει σε ένα chatroom ψυχολογικής υποστήριξης. Εκεί δημιουργεί σχέσεις με άλλες ταλαιπωρημένες ψυχές, παιδιά βασανισμένα και χαμένα, που ψάχνουν το νόημα της ύπαρξης τους.

Κάθε ένα από αυτά, ένα ακόμα προβληματικό δημιούργημα, μία καρικατούρα της ανέμελης νιότης, μία από τις πολλές πληγές της ελαττωματικής, αδίστακτης και απατηλής κοινωνίας μας. Μέσα από τις πολύωρες συζητήσεις τους ξετυλίγεται ένα ατελείωτο κουβάρι προβληματισμών που απασχολούν την ανεξήγητη εφηβική ιδιοσυγκρασία.

Ο Τζιμ όμως δεν θα βρει ούτε εκεί την σωτηρία που τόσο απεγνωσμένα επιζητεί, αφού κάποιοι από τους καινούργιους «φίλους» του προσπαθούν να τον πείσουν ότι η ζωή του είναι τόσο μίζερη και μάταια, που πρέπει να δώσει τέλος σε αυτήν. Υπάρχουν άτομα που προσπαθούν να τον μεταπείσουν, να τον εμψυχώσουν να μην εγκαταλείψει τον αγώνα για την ζωή και να μην κάνει αυτό το ανεπανόρθωτο λάθος, αλλά είναι λίγα.? Οι περισσότεροι θέλουν να φέρουν τον Τζιμ  με τον δικό τους τρόπο, ένα βήμα πιο κοντά στην αυτοκτονία, ένα «ηρωικό» θάνατο πού σύμφωνα με τα λεγόμενα τους θα λυτρώσει εκείνον και θα κινητοποιήσει συζητήσεις και αντιδράσεις που θα ωφελήσουν τους συνομηλίκους τους και την σάπια κοινωνία.

αφίσα

Η αφίσα της παράστασης

Πρόγραμμα Παράστασης

Ένα βίντεο με τους ήρωες της παράστασης

Τα Κάστρα της Κρήτης

Back To Top